Kategori arşivi Blog

Yangın Tesisatı Yapımı Neden Gerekli?

Herhangi bir yerde herhangi bir nedenle küçük veya büyük ölçekli yangınları söndürmek için yangın söndürme tesisatı yapılır. Yangın söndürme sistemi kurulumu hem günlük yaşam alanlarında hem de iş ve okul alanları gibi alanlarda büyük önem taşımaktadır. Bu araçlarla yangınlar felaket boyutuna gelmeden söndürülecek, olası can ve mal kayıplarının önüne geçilmeye çalışılıyor. Küçük çaplı yangınlarda yangınların tam olarak söndürülmesini sağlayan yangın söndürme tesisatı, çok büyük ve şiddetli yangınlarda itfaiyecilerin gelmesine kadar olan süreci yönetir. Bu sayede yangının daha geniş bir alana yayılması ve daha da gelişmesi önlenecek ve yangının sönmesine çok ciddi katkı sağlanacaktır.

Yangın Söndürme Sistemlerinin Faydaları

Yangın söndürme sistemlerinin kurulumu sayesinde birçok yerde çıkan yangınlar, önemli bir sorundan çok çözüme dönüşüyor. Belirtildiği gibi yangın söndürme sistemleri, olası can ve mal kayıplarını büyük ölçüde önlemektedir. Birçok farklı alan için yangın söndürme sistemlerinin kurulumu sağlanmaktadır. Bu varyasyonlar yapılacak tesisatın tipine, modeline ve tesisatın özelliklerine göre belirlenir. Yangın söndürme konusu hayati öneme sahip olduğundan, gerekli bakım ve planlı denetimlerle zaman içinde kullanımları sağlanmalıdır. Bu nedenle yangın söndürme tesisatı konusunda uzun yıllar tecrübe sahibi olmuş, kaliteli malzemeler kullanmayı tercih eden kişilerden yardım almak son derece elzem olmaktadır. Böylelikle tesisat sorunsuz bir şekilde döşenecektir.

Yangın Tesisatında Kullanılan Malzemeler

Yangın söndürme sistemi kurmak söz konusu olduğunda birçok farklı malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemelerin kalitesi çok önemlidir. Malzeme seçimi alana ve yangın tesisatının yapılacağı yere göre belirlenir. Her alan ve mekân farklı olduğu için farklı malzemelere ihtiyaç duyulur. Örneğin ticari mekanlarda farklı yangın söndürme sistemi kurulumları kullanılırken, yaşam alanları olan evlerde farklı modellerde yangın tesisatı uygulanmaktadır.

Çoğu kişi, yangın söndürücülerin montajının, yangın söndürme işlemini çoğunlukla su püskürtme yöntemiyle gerçekleştirdiğini bilir. Ancak bu yöntemin dışında bazı söndürme ortamları ve köpük ve benzeri sistemler de yangınla mücadele sürecinde kullanılmaktadır. Su, köpük ve benzerlerinin püskürtme memesi olarak kullanılabilmesi için yangın söndürme tesisatı yapımında sprinkler başlıkları ve diğer başlıklar kullanılmaktadır.

 

Merkezi Sistem Tesisatı Yapılışı ve Bakımı Nasıldır?

Merkezi sistem tesisatı genel kullanım gerektiren, kurulum maliyeti yüksek ancak ısıtma verimi yüksek bir sistemdir. Merkezi ısıtma sistemine bağlı damarların arızalanması durumunda katlarda kesme vanası yoksa ana merkez kapatılır ve gerekli önlemler alınır. Kalorifer tesisatını temizleyecekseniz dairenizi ana kolondan ayıran bir vana olmalıdır. Daire girişinde kollektör varsa bu vana da vardır. Valf takılı değilse, her radyatörü ayrı ayrı temizleyemezsiniz.

Kazan ve merkezi radyatör ısıtılarak sıcak su ihtiyacımız karşılanmaktadır. Kazan dairesinden gelen sıcak su, sıcak su sirkülasyonu sağlayan büyük bir pompa ile katlara pompalanır. Merkezi sistem ortak kullanım gerektirdiğinden, her dairenin tükettiği sıcak su miktarı ile her dairenin tükettiği yakıt miktarı eşit olarak bölünmelidir. Bu arada, merkezi ısıtma maliyet ölçer ile merkezi ısıtma için ödeme kolayca yapılabilir.

Kazan Dairesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Merkezi sistem tesisatı ile birlikte kazan dairesinin tamamına bakım yapılmasının nedeni, ısıtma sistemini olumsuz etkileyen dağınıklığı ve kirliliği ortadan kaldırmaktır. Merkezi sistem kazan dairesi gazlı ısıtma sistemi çalışırken bakımsız bir ekipman arızası olup olmadığı bilinmemektedir. Isıtma sorunları, bir ısıtma kazanının metal kısmının yanma odasında bir aşındırıcı toz tabakası biriktiğinde başlar. Bu çok katmanlı bölüm, yangının metal parçalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Bu durumda metal kısımlar daha geç ısınacak ve zeminden akan su daha geç ısınarak atılacaktır.

Merkezi Sistem Bakımı Nasıl Yapılır?

Özellikle merkezi sistem tesisatı söz konusu olduğunda bakım konusu çok önemlidir. Bu tür bir bakım için düzenli bir takvim tutmak önemlidir. Sürekli ve çok kısa aralıklarla sürdürmek zararlıdır. Bu bakımları kazan daireleri ve sıhhi tesisat sistemleri hakkında bilgisi olanlar yapmalıdır. Düzenli bakım her zaman bir sistemin kalitesini düşürmez ve performansını etkilemez. Bu nedenle genel bir kazanç sağlar. Plansız bakıma sahip merkezi bir sistemde yakıt tüketimi yüksek olabilir ve bu da daireye daha fazla paraya mal olur. Bunun olmasını önlemek için, sorun oluşmadan önce bakım yapılması önemlidir. Yüksek yakıt tüketimi ve düşük performans ile bakım gerektirmeyen merkezi sistem. Bu zararlı durumu her yönden önlemek için en iyi çözüm, deneyimli ve bilgili bir merkezi sistem kurulumcusundan yardım istemektir.